قوانین وراثت در ترکیه برای شهروندان آن چگونه است؟ آیا قوانین وراثت در ترکیه برای اتباع خارجی مانند شهروندان ترک است یا با یکدیگر فرق دارند؟ دلایل ابطال وصیتنامه چیست؟ قبل از مهاجرت به ترکیه از طریق خرید ملک در ترکیه و یا سرمایهگذاری در این کشور، بهتر است با قوانین وراثت آن آشنا شوید.
سپس میتوانید برای مراحل دیگر از جمله دریافت اقامت ترکیه، اخذ شهروندی ترکیه و یا دریافت پاسپورت ترکیه اقدام کنید. در این مطلب قصد داریم به بررسی قوانین وراثت در ترکیه بپردازیم و مدارک لازم برای تنظیم وصیتنامه در ترکیه را به شما معرفی کنیم. همچنین در ادامه به تفاوت قانون وراثت ایران با ترکیه و شرایط ابطال وصیتنامه در این کشور خواهیم پرداخت.
بررسی قوانین وراثت در ترکیه
بر اساس قانون اساسی و مصوبههای کشور ترکیه، بعد از فوت فرد وارث، تمامی داراییهای سنددار او از جمله ملک، مغازه، ماشین، پاساژ، زمین و غیره به همراه وامها و بدهیهای مالی او به تمام ورثه فرد منتقل میشود. جالب است بدانید که قوانین وراثت در ترکیه برای اتباع خارجی دقیقا مانند شهروندان ترکیه است.
اگر شهروند غیر ترک هستید، بهتر است در زمان ورود به خاک کشور ترکیه، برای خود وصیتنامه قانونی تنظیم کنید تا از بوجود آمدن هر گونه مشکلی در این راستا پیشگیری کنید. برای تنظیم وصیتنامه قانونی، باید به یکی از دفتر رسمی کشور ترکیه به همراه یک شاهد عاقل و بالغ مراجعه کنید. روند اداری تنظیم وصیتنامه قانونی و مورد تائید بسیار کوتاه است و تنها نصف روز به طول میانجامد.
مدارک مورد نیاز جهت تنظیم وصیتنامه در ترکیه
برای تنظیم وصیتنامه در ترکیه، باید با قوانین وراثت ترکیه و همچنین مدارک مورد نیاز برای مراجعه به دفتر اسناد رسمی، آشنایی داشته باشید. توجه داشته باشید که در صورتی که به زبان ترکی تسلط ندارید، باید مترجم مورد تائید دفاتر رسمی ترکیه را همراه خود ببرید.
همچنین در روند تنظیم وصیتنامه در ترکیه، به یک شاهد بالغ و عاقل احتیاج خواهید داشت. دقت کنید که فرد وارث باید قبل از مراجعه به دفتر اسناد رسمی، حتما برای دریافت گواهی سلامت اقدام کند و سپس میتواند مدارک مورد نیاز دیگر را جمعآوری کند و به دفتر اسناد رسمی ترکیه ارائه کند. مدارک مورد نیاز جهت تنظیم وصیتنامه در ترکیه شامل موارد زیر است:
- پاسپورت فرد وارث با حداقل 6 ماه اعتبار به همراه کپی آن
- دو عدد عکس رنگی 4*3 از شخص وارث و صاحب ملک که حداقل در 6 ماه گذشته گرفته شده باشد
- پاسپورت فرد صاحب ملک و ترجمه آن به همراه یک عدد کپی
- سند املاک مورد نظر به همراه یک کپی از هر یک از آنها
نحوه تنظیم سهم وراثت در ترکیه چگونه است؟
سهم وراثت در ترکیه، طبق قوانین وراثت ترکیه به شکلهای گوناگونی تنظیم میشود. اگر فرد وارث سهم هر شخص را در وصیتنامه خود مشخص کند، به هر فردی به اندازه سهمش ارث خواهد رسید و امکان تغییر آن وجود نخواهد داشت. اگر فرد وارث فاقد هر گونه فرزندی باشد، تمامی اموال و داراییهای او به خانوادهاش انتقال خواهد یافت.
همچنین اگر فرد وارث پدر و مادر خود را از دست داده باشد، در این صورت تمامی اموال و داراییهای او به همسر قانونی او انتقال خواهد یافت. اگر فرد اقدام به تنظیم وصیتنامه نکرده باشد، در این صورت تمامی داراییها و اموال او بهصورت برابر بین فرزندان پسر و دختر تقسیم خواهد شد. باید به تمامی موارد گفته شده در این بخش، در هنگام تنظیم وصیتنامه توجه کنید.
شرایط ابطال وصیتنامه
در این قسمت قصد داریم به بررسی شرایط ابطال قانونی وصیتنامه بپردازیم. در قانون وراثت ترکیه، چند دسته وصیتنامه مورد قبول واقع میشوند. اگر قصد تنظیم وصیتنامه قانونی در ترکیه را دارید، باید طبق شرایط آن عمل کنید تا مورد تائید قرار گیرد. تنظیم وصیتنامه (شفاهی، دستنویس و رسمی)، تنها در دفاتر اسناد رسمی کشور ترکیه انجام میشود و در حضور شاهد و توسط مقام رسمی کشور ترکیه تنظیم میشود.
در خصوص وصیتنامه دستنویس بهتر است بدانید که تنظیم این نوع از وصیتنامه توسط فرد وارث انجام میشود. فرد وارث باید در وصیتنامه دستنویس خود، اطلاعات مورد نیاز و امضا خود را درج کند. اگر فرد وارث شرایط نوشتن و یا تنظیم وصیتنامه خود را نداشته باشد، میتواند از وصیتنامه شفاهی استفاده کند.
دقت کنید که این نوع از وصیتنامه تنها یک ماه اعتبار دارد و بعد از آن باید مجددا وصیتنامه شفاهی برای فرد تنظیم شود. در صورت تحت فشار قرار گرفتن فرد وارث توسط اطرافیان و یا واجدالشرایط نبودن او، وصیتنامه وی باطل خواهد شد.
تفاوت قانون وراثت ایران با ترکیه درچیست؟
در ایران نیز مانند ترکیه، وراث شامل همسر، فرزندان و پدر و مادر فرد میشود. یکی از تفاوتهای فاحش قوانین وراثت ترکیه با ایران در میزان ارث فرزندان است. بر اساس قوانین کشور ترکیه، سهم فرزندان دختر و پسر از داراییها و اموال والدین آنها برابر خواهد بود. اما همانطور که میدانید در ایران پسران دو برابر دختران سهم دارند. اگر فرد وارث هیچ گونه وارثی نداشته باشد، در این صورت اموال و داراییهای او در اختیار دولت قرار خواهند گرفت. بنابراین در صورتی که فرد وارث فرزندی از خود ندارد، بهتر است قبل از فوت شدن، اموال خود را به نام خواهران و برادران خود بزند تا آنها در اختیار دولت قرار نگیرند.

قوانین وراثت ترکیه برای اتباع خارجی چگونه است؟
از آنجایی که با خرید ملک در استانبول و دیگر شهرهای ترکیه، بهراحتی میتوان اقامت این کشور را دریافت کرد، هر سال تعداد زیادی از افراد از سراسر جهان، بهویژه از ایران به این کشور مهاجرت میکنند. یکی از نگرانیهای اتباع خارجی این است که آیا دولت ترکیه در تعلق گرفتن اموال اتباع خارجی و شهروندان ترک فرق میگذارد؟
خوشبختانه قوانین کشور ترکیه در خصوص وراثت اموال برای اتباع خارجی همانند شهروندان ترک است و تفاوتی در بین آنها وجود ندارد و تمامی داراییها و اموال فرد وارث بهصورت مساوی بین فرزندان پسر و دختر وی و بر اساس قوانین و مصوبههای کشور ترکیه تقسیم خواهند شد.
مالیات بر ارث در کشور ترکیه چگونه است؟
دانستن این نکته حائز اهمیت است که به ارث در ترکیه مالیات تعلق میگیرد و فرقی نمیکند که شهروند ترک باشید و یا تبعه خارجی، در هر صورت پرداخت آن بر شما واجب است. این مالیات بر اساس قیمت و موقعیت داراییها و اموال فرد از 1 الی 10 درصد متفاوت خواهد بود. جهت پرداخت مالیات ارث، میتوانید به مدت 3 سال و هر سال در دو قسط مساوی در ماههای می و نوامبر هزینه آن را پرداخت کنید.
کلام آخر
در این مطلب با قوانین وراثت ترکیه و مدارک لازم جهت تنظیم وصیتنامه رسمی و مورد تائید آشنا شدید. همانطور که مشاهده کردید، قوانین وراثت کشور ترکیه کمی با کشور ایران متفاوت است. به عنوان مثال در کشور ترکیه سهم دختران و پسران از ارث برابر است. در حالیکه در ایران پسران از دختران سهم بیشتری از ارث میبرند.
از آنجایی که قوانین ترکیه هر سال دستخوش تغییر میشوند، بهتر است قبل از ورود به خاک این کشور و سرمایهگذاری و یا خرید ملک در ترکیه، از قوانین مهم این کشور از جمله قوانین وراثت آن آگاهی کافی پیدا کنید و سپس اقدام به مهاجرت به این کشور کنید.
اگر در روند تنظیم وصیتنامه در کشور ترکیه و یا ابطال آن سوالی برای شما پیش آمد آن را با کارشناسان آسیاملک مطرح کنید تا بهروزترین اطلاعات را در این زمینه در اختیار شما قرار دهند.